Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo lymfatickou masáž potřebuje?
Podle odborníků je lymfatická masáž vhodná jako preventivní opatření pro ženy i muže vystavené dlouhému stání. Pomáhá také rychlejší regeneraci po fyzické zátěži, turistice, sportu. Užívá se jednak při léčbě otoků, ale také ke zlepšení stavu pokožky, ke zrychlení metabolických procesů, slouží k detoxikaci těla, ordinuje se i při rekonvalescenci po liposukcích, k prevenci vzniku křečových žil či celulitidy. Aby se dosáhlo nejlepších výsledků a efekt byl vidět, doporučuje se docházet na lymfatickou masáž (lymfodrenáž) alespoň dvakrát v týdnu, minimálně však jednou týdně. Doporučený počet je deset masáží. Poté by měla následovat jednou měsíčně udržovací kúra. Tato masáž se doporuč Tato masáž se doporučuje především sportovcům, proti únavě.

Co vše lymfodrenáží masírovat?

Nejžádanější jsou lymfatické masáže dolních končetin a hýždí. Kromě příznaků celulitidy umí odstranit otoky, pocit těžkých nohou, ulevit od svalové bolesti atd. Je však dobré masáž spojit s pravidelným pohybem např. jízdou na kole, plaváním či s delšími procházkami. Oblíbené jsou i lymfatické masáže k odstranění otoků v obličejové části, otoků očních víček, k redukci "váčků" pod očima a "druhé brady". Využít je lze i při léčbě akné či v boji proti vráskám. Při potížích s častými migrénami a bolestmi hlavy, otoky rukou a prstů, bolestmi svalů je možno využít lymfatickou masáž také. Lymfatická masáž není vhodná pro osoby s implantáty, těžší srdeční vadou, velmi vysokým krevním tlakem a nedoporučuje se ani v těhotenství. Po prvních ošetřeních je cítit výrazné uvolnění, dostavit se může i zvýšené vyměšování sliznic (nosní dutiny, střeva aj.), někdy se dostaví větší žízeň, zdravý pocit hladu a častější zívání.

pomer-01.jpg             pomer-02.jpg


Léčba celulitidy
Celulitida, tzv. pomerančová kůže, trápí většinu žen. Její hlavní příčinou je zanášení těla toxiny a škodlivými látkami a nedostatečná funkce lymfatického systému, který je hlavně odpovědný za odvod škodlivin z tkání. Často je na vině špatná životospráva a nedostatek pohybu. Lymfatický tok se tak zpomalí. Proto je při léčbě celulitidy důležité především aktivovat lymfu, aby rychleji proudila a odváděla z těla toxické látky. Starým známým doporučením je tedy více se hýbat, upravit stravu, dbát na svůj pitný režim (2 - 3 litry tekutin denně) a naordinovat si lymfatické masáže. Když se podaří vše vhodně zkombinovat ještě s nějakými krémy, vzhled pokožky postižené celulitidou se jistě zlepší.

pokračování