Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sportovní a rekondiční

Napomáhají k celkovému uvolnění organismu, k rychlejšímu odbourání pocitu únavy, působí proti stresu, vedou ke zlepšení krevního a lymfatického oběhu, usnadňují látkovou výměnu ve tkáních a významnou měrou pomáhají udržovat kvalitní tělesnou a duševní kondici.

sport.jpgRekondiční masáž je nezbytnou součástí péče o tělo u jedinců s nedostatkem aktivního pohybu a u lidí s jednostranným typem přetížení. Rekondiční masáží docílíme uvolnění svalového napětí, odeznění pocitu únavy, zmírnění nebo úplné odbourání bolesti a celkové osvěžení organismu po fyzické či psychické námaze. Rekondiční masáž zpomaluje vznik příznaků stárnutí a pomáhá udržovat tělesnou i duševní svěžest. Rekondiční masáž významně napomáhá přípravě organismu na běžnou každodenní zátěž. Doporučujeme provedení masáže celého těla.
Sportovní masáž tvoří neopomenutelnou součást přípravy amatérských i vrcholových sportovců, kteří chtějí opakovaně podávat špičkové sportovní výkony a zároveň co nejúčinněji předcházet vzniku trvalého poškození organismu. Sportovní masáž je modifikovanou formou rekondiční masáže. Mezi zásadní rozdíly patří prioritní zaměření masáže na svaly a svalové skupiny exponované při konkrétním sportovním výkonu, použití jiných masážních prostředků, modifikace masážní techniky i celkově rychlejší provedení. Sportovní masáž doporučujeme především před a v průběhu sportovního výkonu. Navozují vyšší svalovou aktivitu, pomáhají k prohřátí zatěžovaných partií a podobně jako jiné masáže přispívají k navození celkové duševní i tělesné pohody.
Sportovní masáže dělíme se do několika skupin:

A) masáž kondiční
je určena ke zlepšení zdravotního stavu, k posílení organismu zanedbaného nedostatkem pohybové činnosti i dalšími zdravotně negativními vlivy. To se projevuje např. ztrátou pevnosti kůže, omezeným pohybem v kloubech, ochablým a zkráceným svalstvem – ztuhlostí, bolestivostí, atd.

Náprava je možná skloubením vhodné sportovní činnosti s masáží, která je vydatnější – tvrdší než masáž relaxační. V takovém případě se masáž doporučuje alespoň jedenkrát týdně po dobu nejméně dvou měsíců. Jedna masáž je v tomto směru naprosto neúčinná.

B) masáž pohotovostní (pro sportovce)
slouží k připravení sportovce na podání maximálního výkonu. Provádí se nedlouho před startem.

C) masáž o přestávkách mezi výkony
používá se pouze při závodech, masáž je krátká, většinou pětiminutová

Kontraindikace:

Křečové žíly Záněty
Kožní infekce Těhotenství
Vysoký krevní tlak Sluneční popáleniny
Nedávné operace Otevřené rány a modřiny