Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masážní techniky

mas-tech-01.jpgProtahovací (rolling) masáž – prsty,dlaněmi, klouby prstů, hřbetem ruky se pravidelně pohybuje odshora dolů a naopak po obou stranách páteře, přičemž jsou následovány obrysy těla.  Natahováním svalstva se zmírňuje tlak na výstelku meziobratlových plotének, což má velice pozitivní účinek. Synoviální tekutina mezi ploténkami se může regenerovat, zatížení páteře se zmírní a tím se předchází bolestem a posléze třeba i výhřezu plotének.

mas-tech-02.jpgHnětací (kneading) masáž - ztuhnutí zádového svalstva je uvolněno prostřednictvím tlaku jakoby konečky prstů. Horizontálním pohybem vyvíjejí masážní hnětací pohyby na pokožku a svalstvo tlak ze stran do středu a naopak od páteře do stran, takže záda jsou náležitě prohnětena. Svalstvo a tkáň se posílí a zpevní. Výrazně se podpoří prokrvení a povzbudí výměna látková. Svalstvo a tkáně jsou prohněteny až do hloubky a tím se uvolní ztuhlost a napětí v nich.

mas-tech-03.jpgPulsní (tapping) masáž -  intenzivními pohyby poklepáváme po zádových svalech, uvolňují je a aktivizují akupresurní body. Ztuhnutí svalstva, které ve většině případů vede k nedostatečnému prokrvení, je odstraněno stimulačně působícím poklepáváním, čímž se zlepšuje krevní oběh. Svalstvo a tkáň se prohřeje, uvolní a zvláční. Tato masáž má též účinek na vyvolání sekrece hlenu při bronchiálních problémech.

mas-tech-04.jpgShiatsu (akupresurní, human touch) masáž -  bodově se provádí stimulace akupresurních bodů, které jsou na zádech rozmístěny. Dle zatvrdnutí svalstva  působíme jemně nebo silně, přesně tak, jak to tělo potřebuje, přičemž masáží dosahujeme uvolňujícího nebo oživujícího účinku.

mas-tech-05.jpgTlaková  masáž (lymfodrenáž, air press) - v případě ochablých podkožních tkání nestačí pro zlepšení jen pohyb, sport a kondiční cvičení. Je nutná pomoc i zvenku. Lymfatický systém je možné speciálními masážemi, tzv. lymfodrenážemi oživit. Prvním krokem je otevření , nebo-li nastartování HMS ( hlubokého mízního systému ) a dále pak vyprázdnění PMS ( povrchového mízního systému ) Pomocí cíleného masážního tlaku, tzv. pumpovaní hmaty, je možné aktivovat tkáňovou tekutinu se zbytky látkové výměny a dosáhnout jejich odplavení.
Po této masáži je však třeba doplňovat velké množství tekutin, jelikož tento druh masáže je detoxikační (očistný ), kdy se toxiny ( jedovaté látky ), odplavují z těla  ven.